Terwijl storm Ciarán West-Europa teisterde kwamen zo’n zestig CIO’s bijeen in Kasteel Hoge Vuursche. De CIO Top stond daar in het teken van ‘In the Line of Fire’. ‘Het IT landschap verandert snel, en daardoor zijn onze organisaties onderhevig aan verandering. Welke verandering ondergaat jouw organisatie en welke rol speel jij hierin als mens en CIO?’, zo vatte Amy Quik van Network C samen tijdens haar welkomstwoord.
Om de dag af te trappen werd onder leiding van filosoof Karim Benammar een interactieve sessie gehouden over aannames. Hij vroeg de aanwezigen te gaan staan en op verschillende hoogtes met hun vinger in de lucht met de klok mee te bewegen. Met deze oefening probeerde hij de zaal bewust te maken van perspectiefwisseling. ‘Wat gebeurt in de wereld is wat er echt gebeurt plus ons perspectief.’ En ons perspectief is grotendeels gestoeld op aannames, wat ons denken en doen beïnvloedt.
Om dit punt aan te tonen gebruikt Benammar het voorbeeld van onze wereldkaart. ‘Wij hebben een kaart waar Europa in het midden ligt, waar Amerikanen de Verenigde Staten afbeelden als ‘centrum van de aarde’. Ook toont Benammar aan dat de evenaar op de platte wereldkaart zoals wij hem kennen niet klopt, wat betekent dat we kijken naar een vertekend beeld van de werkelijkheid. ‘Onze aannames zijn gebaseerd op geschiedenis, cultuur en kennis en is het resultaat van onze nalatenschap’. Het publiek mocht dan ook aan de slag met de vraag: ‘welke fundamentele aannames gebruik jij als CIO in je werk?’
Verschillende brillen
Volgens de filosoof nemen we zelden de tijd om onze aannames te bevragen, zeker wanneer er sprake is van tijdsdruk. Aannames zijn in zijn optiek de bril waardoor je naar de wereld kijkt. ‘De uitdaging is dan ook hoe we een diversiteit aan brillen kunnen hebben en soms met een andere bril naar de werkelijkheid kunnen kijken.’ De eerste paradigmaverschuivingen is de de Fosburyflop, een sprongtechniek vernoemd naar Dick Fosbury. ‘In plaats van voorwaarts over de hoogspringlat te gaan, ging hij er eerst met zijn hoofd en rug over. Het werd later de standaard in het hoogspringen. Voor de andere kijkt hij naar Elon Musk. Het kostbaarste onderdeel van een raket is de booster die zo’n 20 miljoen dollar kost. Meestal wordt deze weggegooid na de vlucht, maar SpaceX van Elon Musk laat de boosters na gebruik weer netjes landen.’
Chief Destruction Officer
Het bevragen van onze aannames kan door radicaal anders te denken. Wat is het radicaal tegenovergestelde van de aanname die ik heb? Benammar vraagt de CIO’s in tweetallen radicale ideeën te bedenken voor hun aanname. ‘Je moet jezelf dwingen belachelijk te zijn’, adviseert hij. De tweetallen krijgen meerdere opdrachten mee die een paradigmashift in hun werk moeten losmaken. Zo heeft ieder bedrijf volgens hem een Chief Destruction Officer nodig. ‘Er is namelijk niets zo nutteloos om efficiënt te doen wat eigenlijk helemaal niet gedaan zou moeten worden’. Dus welke gewoonte in hun bedrijf willen CIO’s de nek omdraaien?
Het goede gesprek
Na de openingssessie mochten de deelnemers een half uur op adem komen om vervolgens uiteen te gaan in vier verschillende rondetafelsessies. Onder aanvoering van Michiel Valk (CIO Essent) werd er gediscussieerd over de rol van IT als het gaat om verduurzaming van onze organisaties. Hoe de IT-strategie in lijn met duurzaamheidsdoelen wordt gebracht is voor velen al ontgonnen terrein. Maar welke impact het stimuleren en steeds intensiever gebruik maken van technologieën heeft op de ESG doelstellingen van
de organisatie is een dilemma waar CIO’s nog mee worstelen. Hessel Dikkers, IT-voorman bij de NS, nam een tweede groep mee in hoe hij de digitale koers van de NS op orde bracht. Welk leiderschap was hiervoor nodig? Wat waren de spannende momenten? En welke ‘defining moments’ in zijn carrière hebben Dikkers gemaakt tot de leider die hij vandaag de dag is.
In de sessie bij Candice Dillion (CIO VodafoneZiggo) ging het over vooruitkijken in organisaties. Hoe denk je als een schaker na over de volgende stappen in een onzekere omgeving? Welke risico’s durven CIO’s te nemen? En ben je ‘rock’ of ‘water’ als het gaat om je leiderschap in tijden van verandering? Met andere woorden: zet jij de koers uit en neem je de organisatie mee of zet je een punt op de horizon en laat je je daar naartoe leiden door jouw mensen? In de laatste sessie gingen CIO’s in gesprek met commissarissen. Marco de Hair, (IT Director Royal Terberg Group) & Leo Epskamp, (Commissaris Royal Terberg Group) vertelden de groep over hun onderlinge relatie. Hoe kan de CIO ervoor zorgen dat ze op de radar staan bij de toezichthouders? Is er voldoende digitale kennis in hedendaagse RvC’s? En wat zijn de belangrijkste digitale uitdagingen die de RvC en de CIO met elkaar verenigen?
Elke tegenslag in het leven is een kans om terug te vechten.’
Kaartspel van het leven
Na de rondetafelsessies werden de aanwezigen ontvangen met een glaasje rosé bubbels. De dag werd afgesloten met inspiratie en bewustwording. Dit kwam voor rekening van Marc Herremans, een Belgische triatleet die na een noodlottig ongeval met de fiets verlamd raakte vanaf zijn borst tot zijn tenen. Herremans nam de aanwezigen mee door zijn leven aan de hand van een kaartspel. De Belg was tevreden met hoe de kaarten aanvankelijk geschud waren. Hij groeit op in een rijk land, krijgt veel liefde van zijn ouders en blijkt een groot voetbaltalent.
Maar na het zien van de film Rocky raakt hij geïnspireerd. Op 16 jarige leeftijd heeft Marc de droom om de beste boxer ter wereld te worden en keert hij de voetballerij de rug toe. Maar hij realiseert zich dat hij liever vecht tegen natuurelementen en zichzelf dan tegen anderen. Na het zien van een documentaire over de Ironman van Hawaii weet hij het dan ook zeker, hij heeft zijn missie in het leven gevonden. Na veel trainen was de Ironman van 2001 zijn try-out waar Marc de 6e plaats bemachtigde. 2002 zou het jaar zijn waar Marc de titel ‘World Champion Ironman’ zou behalen.
Elke tegenslag is een kans
Maar in de winter van 2002 slaat in Lanzarote het noodlot toe. Hij klapt tijdens een training met zijn fiets op een auto. Hij heeft een dwarslaesie. Kortstondig denkt hij dat zijn leven over is en hij zijn zwarte kaart, die we allemaal een keer zullen trekken, heeft getrokken. Hij moet namelijk voor altijd doen waar hij een hekel aan heeft: stilzitten. Maar zijn vijfjarige neefje Julien biedt hem perspectief door te zeggen dat hij blij is zijn oom weer te zien. ‘Zolang je hart klopt, leef je. Pas als het hart stopt met kloppen volgt de duisternis. Elke tegenslag in het leven is een kans om terug te vechten.’
Herremans stelt nieuwe doelen. ‘Het gaat niet om medailles aan de muur. De essentie van het leven zijn vrienden en familie, de rest is bijzaak.’ Toch stelt de Belg nieuwe sportieve doelen. Hij wil de Iron Man alsnog voltooien en vader worden. Zo zwemt hij 3,8 kilometer met alleen zijn armen, fietst hij 180 kilometer op een handbike en voltooit hij 42,2 kilometer in een rolstoel. Een ongekende prestatie, maar zijn belangrijkste droom is ook in vervulling gegaan. Hij is vader geworden van drie dochters. ‘Op dat moment maakt je eigen kaartspel niet meer uit, en ben je er om het kaartspel van je dochter te spelen’. Daarnaast is Herremans andere atleten gaan coachen en zet hij zich met een stichting in om mensen met een beperking te helpen, To Walk Again. ‘We laten ze parachutespringen, rotsklimmen, skiën. Zo zie je weer wat er mogelijk is. Vijftig procent van de kracht zit tussen je oren.’
Na de indrukwekkende woorden van Herremans die bij alle deelnemers binnen komt nodigde Amy Quik iedereen uit om elkaars kaartspel van het leven te bespreken onder het genot van een diner. Na een walking dinner van vijf gangen mochten de CIO’s storm Ciáran weer trotseren.
We kijken nu alweer uit naar de volgende CIO Top, dan rondom het thema ‘All in or Nothing’. We verwelkomen iedereen heel graag weer op 12 juni op The Duke Club in Nistelrode.