CFO Top: ‘Beschaafd ruziën blijkt vaak sleutel tot succes’

De tweede CFO Top van 2024 stond in het teken van het thema ‘All in or nothing’. Waar leg je als financieel topman de focus op en waar besteed je geen aandacht aan? En hoe behoud je een ondernemende mindset in een grote organisatie? Het waren enkele vragen die centraal stonden bij de discussies op Network C’s thuishonk Prins Hendriksoord.

De weergoden leken zich in aanloop naar het evenement aan het thema te houden. De vrees was dat het helemaal nothing zou worden, maar de plensbuien vertrokken net bijtijds boven Den Dolder. Hierdoor kon Network C-oprichter Kevin Mottard de aanwezigen verwelkomen in de zon. Naast de gasten verwelkomde hij Anneroos Goes als nieuwe community manager. Zij zal vanaf september Network C komen versterken.

Verdiepende rondetafelsessies

Na de koffie en de warme welkomstwoorden mochten de CFO’s zich opsplitsen in zes groepen om de diepte in te gaan. Onder leiding van Jan Piet Valk werd ingegaan op ‘defining moments’ in loopbanen. Ervaren rot Valk werkte onder meer bij Fokker, Shell en Logica, maar sloot onlangs na 33 jaar zijn carrière af bij Boels. Nadat hij zijn ‘defining moments’ deelde werden tafelgenoten uitgenodigd hetzelfde te doen. Rob van der Sluijs, CFO van Sligro, nam de deelnemers mee in de lastige keuzes waar hij voor heeft gestaan. Zo werd onder meer supermarktketen Emté verkocht, omdat Sligro wilde focussen op de groothandel. Vervolgens gingen de deelnemende CFO’s met elkaar in gesprek over de keuzes die zij maken. Wat doe je wel of niet? En wie maakt welke keuzes?  Een van de belangrijkste observaties: wanneer er mensen en leiders in de organisatie komen die niet passen bij het DNA van de organisatie gaat het vaak fout. Zij willen vaak dingen voor elkaar krijgen die niet bij de organisatie passen. 

 Vanzelfsprekend gingen de bedachtzame CFO’s niet zomaar all-in.’

Ron van Laar, CFO bij Unica, ging in op de vele overnames die het bedrijf de afgelopen jaren deed. Hij zorg je voor een naadloze integratie, terwijl je wel de autonomie van de overgenomen partijen waarborgt?  Vincent Geerts, CFO bij buizenbedrijf Van Leeuwen, legde iets verderop uit hoe zijn bedrijf de afgelopen jaren kampte met meerdere uitdagingen. Hoe houd je koers terwijl staalprijzen exploderen, de looninflatie toeneemt en de marges dunner worden? Ga je dan juist investeren in de langetermijn of ga je snijden? En mocht je gaan snijden in de kosten: hanteer je dan de kaasschaaf of de hakbijl? Janneke Hermes van Gasunie legde uit hoe ze haar rol heeft geherdefinieerd van CFO naar Chief Value Officer. In haar werk draait het namelijk niet alleen om ‘winsten’, maar ook om maatschappelijke rendementen. Het dagthema kreeg nergens meer gestalte als bij de interactieve workshop Casino Royal. Deelnemers mochten aan de hand van stellingen inzetten op ‘zwart’ of ‘rood’. Vanzelfsprekend gingen de bedachtzame CFO’s niet zomaar all-in, al bekende een deelnemer tijdens de borrel met een knipoog ‘graag alles op zwart te zetten’.

Sabreren kun je leren

Na anderhalf uur intellectueel sparren was net tijd voor een feestelijk moment. Network C mocht een eigen champagne ontkurken. Het bruisende feestje van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay werd uiteraard in stijl geopend. Network C-ambassadeurs Teun van der Linden en Lars van der Veen mochten onder professioneel toezicht de fles sabreren. Na twee geslaagde sabrages mocht het duo een heus diploma van de Confrérie du Sabre d’Or in ontvangst nemen. 

De gezellige borrel werd gevolgd door een smakelijk gedeeld diner. Na een gebrande kingfish als opwarmertje konden de genodigden genieten van onder meer truffelrisotto, gamba’s, lamsrack en heilbot. Het diner werd opgefleurd door cultuurhistoricus Herman Pleij die het thema op een niet-financiële manier zou bespreken.

Het geheim van Neerlands welvaart

Een lastig, maar bovenal onnederlands thema, vond Pleij. Want hoe is het mogelijk dat Nederland al zo’n zeven eeuwen een hoge staat van welvaart kent? De sleutel tot succes is volgens de cultuurhistoriscus te vinden in het Nederlandse alternatief voor all-or-nothing, beter bekend als het pragmatisme. 

Pleij illustreerde dit aan de hand van Michiel de Ruyter, de 17e-eeuwse zeevaarder die vanaf de 19e eeuw een heldenstatus kreeg opgeprikt. In 1666 kreeg hij van politicus Johan de Witt de opdracht om de Engelse vloot in een zijrivier van de Theems te vernietigen. Dit moest een einde maken aan de Engelse hegemonie op zee. De Ruyter zag aanvankelijk niets in het – in zijn ogen roekeloze – plan. De Witt stuurde echter zijn broer Cornelis mee om de boel in de gaten te houden, dus De Ruyter koos voor een aparte oplossing. 

‘Hij meldde zich ziek’, zegt Pleij. Onder aanvoering van vervangers werd de hele Engelse vloot in de vernieling geholpen. Sommige bezette schepen werden meegenomen als trofee. Ze vonden het echter een slecht idee als het succes toe te schrijven was aan een ambtenaartje. Dus hup – Michiel de Ruyter werd uit bed gehaald – en werd als held gevierd’, schetst Pleij vrolijk. ‘Dat we niet worden gehinderd door eergevoel helpt bij vooruitgang.’ Daarnaast is het van belang om flexibel te zijn. Zo luisterde De Witt wel toen hem werd ingefluisterd dat een tweede aanval op de Engelsen te riskant zou zijn. 

‘Nieuw Nederlands motto: ‘moet kunnen

Meesters in compromissen

Een eigentijds voorbeeld van dit pragmatisme vindt Pleij in de poldercultuur. ‘Je moet in Nederland rekening houden met veel belanghebbenden. We vinden het fijn om een gespreksleider aan te wijzen en daarna beschaafd ruzie te maken.Op een zeker moment valt er dan een besluit’, aldus de cultuurhistoricus. ‘We zijn meesters in compromissen en al dat kissebissen leidt tot een ideeënrijkdom.’ Daarnaast hechten we volgens Pleij aan gelijkwaardigheid. ‘Als leider moet je iemand het gevoel geven: dat kan ik beter’, zegt Pleij. ‘Iets waar dit kabinet overigens veel talent voor heeft.’ Gegniffel in de zaal. Pleij besloot met een nieuw motto dat de Nederlandse volksaard beter zou vangen dan Je Maintiendrai. Namelijk ‘moet kunnen’.  

Onder voortzetting van het diner mochten de CFO’s hun ideeënrijkheid delen en zo een stuk wijzer huiswaarts keren. Enkele fanatiekelingen bleven tot het nachtelijke uur. Moet kunnen. 

Op 20 november nodigen wij het CFO Netwerk graag weer uit op het mooie Mariënhof in Amersfoort. Tijdens deze dag staat het thema ‘In the line of fire’ centraal. Wij kijken er nu alweer naar uit.