CIO’s gaan ‘all-in’ op de CIO Top van Network C

We staan op een kruispunt, zo houdt Amy Quik van Network C de zaal vol CIO’s vandaag voor. Technologische veranderingen gaan razendsnel. Ga je er vol voor of blijf je achter? Het thema ‘All in or Nothing’ laat weinig keus over: verandering is geen keuze, maar een gegeven. Wie durft zonder aarzeling in het diepe te springen?

Amy weet er zelf het nodige van: na ruim drie jaar neemt zij de sprong en gaat ze Network C verlaten. Tijd om haar dromen achterna te gaan. Het komt haar op een daverend applaus vanuit de zaal te staan.

Voor Erik Wegewijs, Oud Special Forces, was er lange tijd in zijn werk geen andere keuze dan er volledig voor gaan. Op de middelbare school zag hij een artikel over de commando’s. Iets greep hem, en hij besloot ervoor te gaan. Wat hem hielp bij die, en vele andere keuzes? Zijn innerlijke kompas. ‘Ik voelde dat ik dat wilde doen, en heb nooit meer getwijfeld.’

Het was precies wat hij zich erbij voor had gesteld: met z’n allen keihard werken, je moest het fixen met elkaar. Zijn werk ging lange tijd over adaptiviteit en stresstolerantie. Wat voor keuzes maak je op het moment dat je gestresst bent? Wegewijs houdt de zaal voor om vast te houden aan kernwaarden in woelige tijden. Hij voer op moed, beleid, trouw, eer en trots op moeilijke momenten.

´Zijn innerlijke kompas. ‘Ik voelde dat ik dat wilde doen, en heb nooit meer getwijfeld.´

Pokeren
Na die mooie woorden van Wegewijs is het tijd voor de rondetafels. Daarbij wordt er deze keer niet alleen bij vier verschillende rondetafels gesproken over de risico’s, maar gaat men aan een interactieve casinotafel aan de slag met het thema. Welke scenario’s bepalen het resultaat van je keuzes, op welke keuzes zet je wel of niet in? Het levert mooie gesprekken op tussen de verschillende deelnemers.

In de andere zalen doen verschillende professionals hun verhaal. Ronald Renes, CIO van Van Oord, vertelt over de plek van IT in de organisatie, en hoe het constant laveren is tussen de grote projecten en IT op de kaart zetten. Welke risico’s neem je en in hoeverre kun je de controle loslaten? Anneke Keller, CTO van PostNL, laat aan de hand van haar eigen ontwikkelde IT kalender zien hoe je het gevoel ‘we moeten hier iets mee’ omzet naar een duidelijke strategie en visie. Hendrik Jan Smaal, CIO van Heijmans, gooit het over de boeg van persoonlijk leiderschap en gaat het gesprek aan om te horen op welke momenten de aanwezigen alles durfden te geven voor een keuze en hoe je die mentaliteit kan stimuleren binnen je team. Peter Paul Houtman, CTO van softwarebedrijf Bynder, praat met de zaal over een kip-ei-verhaal: was technologie er eerst, of was dat innovatie? Volgens hem is het een golfbeweging, waarbij de twee elkaar constant in balans houden om verder te komen.

Topsport
Met een glas champagne en amuses praten de aanwezigen druk na over de sessies. Maar dat is nog niet alles: Jeroen Otter, coach van de coaches bij TeamNL staat klaar om hen bij te praten over vijf essentiële zaken op het gebied van leiderschap. Voor topsporters is het dagelijkse kost om zich volledig in te zetten voor hun doel, als coach van de coaches heeft Otter alle sporters voor de Olympische Spelen en hun staf onder zijn hoede. Om te zorgen dat iedereen optimaal kan presteren, moet hij er alles aan doen om op externe factoren voorbereid te zijn. Van valpartijen tot afleidingen op het thuisfront: in de vier jaar dat mensen voor de Spelen trainen kan er van alles misgaan. ‘Denk op een rustig moment over allerlei scenario’s na en zorg ervoor dat je weet wat je moet doen. Zo verlies je zo min mogelijk tijd en kan je blijven focussen op je visie.’

Innovatie speelt ook in de topsport een belangrijke rol. Otter legt uit hoe je met tech die voor iedereen beschikbaar is tóch een voorsprong kan krijgen op de concurrentie. Van brillen die helpen tegen een jetlag tot apparaten die gebruikt worden om luchtdruk op grote hoogtes na te bootsen tijdens de training: door creatief na te denken, haal je het meest uit de technologie.

Ook data speelt een grote rol bij het optimaliseren van prestaties. Daarbij gaat het niet alleen om rondetijden of pk’s, maar ook is er steeds meer ruimte voor het menselijke aspect. Hoe voelt iemand zich, heeft diegene het idee dat hij optimaal kan presteren vandaag? ‘Door dit soort gesprekken weten we steeds beter wanneer iemand op z’n piek is om te presteren.’

Team
Dat vraagt ook iets van de coaches rondom de sporters: het vraagt constant aandacht om kleinste signalen te herkennen. Lijkt iemand overprikkeld? Heeft diegene goed geslapen en gegeten? Dat zien en kunnen aankaarten is essentieel voor het team om te kunnen presteren, zowel in de Olympische Sport als op kantoor. 

Want uiteindelijk, coach of niet, draait het allemaal om het team. ‘Er bestaat geen individuele sport meer tegenwoordig. Door sporters zich te laten realiseren dat ze afhankelijk zijn van anderen, creëer je cohesie om samen verder te komen.’ Ook degene die in bedrijven uiteindelijk de beslissing maakt om all-in te gaan, zal het team mee moeten krijgen en randvoorwaarden creëren om hen zo optimaal mogelijk te laten presteren. 

Over die boodschap werd nog lang nagepraat onder het genot van een diner en mooie dranken. Alle aanwezigen weten dat inzetten op technologie onvermijdelijk is, na vandaag zijn ze weer extra gemotiveerd om daar gehoor aan te geven binnen hun eigen organisatie. 

We kijken nu alweer uit naar de volgende CIO Top, dan rondom het thema ‘Building Bridges’. We verwelkomen iedereen heel graag weer op 6 november op Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn.